Het woord “gezond” en het enthousiasme dat met een “gezonde voeding” gepaard gaat, heeft zich overal als een lopend vuurtje verspreid. Sociale-mediaplatforms, reclame en openbare fora worden allemaal gebombardeerd met de boodschap gezond te zijn en fit te blijven. De meeste mensen denken dat zoet of kaas eten een grote zonde is en slechts af en toe mag voorkomen of gereserveerd moet worden voor een ‘cheat day’. Maar dat is slechts één kant van het verhaal.

Gezond eten houdt in dat je verschillende soorten voedsel tot je neemt: fruit, groenten, snoep, kaas en nog veel meer. Te veel of te weinig van iets verstoort het algehele welzijn. Daarom is een goed evenwicht tussen alle voedingskeuzes van vitaal belang voor een gezonde u. Als u zich zorgen maakt of u wel gezond genoeg eet, dan bent u hier zeker aan het juiste adres. Wij hebben een aantal authentieke aanwijzingen gegeven die u zullen helpen uw gezonde eetgewoonten en de vroege symptomen van ongezond eten te ontdekken.

Tekenen die aantonen dat u gezond eet

Je eet en voedt je lichaam naar behoefte. Hoe eenvoudig het ook klinkt, met dit fundamentele concept kunt u luisteren naar wat uw lichaam nodig heeft. Eten wanneer je honger hebt en stoppen wanneer je je vol voelt, is een teken van gezond eten en functioneren.

Je eet regelmatig gezond en met een gevoel voor evenwicht

Overschakelen op rage-diëten of het voor altijd beperken van bepaalde voedselgroepen wordt door een grote meerderheid verkozen omdat het zeker een betrouwbare weg naar een gezonde levensstijl lijkt. Dit is echter niet waar. Een gevoel voor evenwicht om elk soort voedsel te eten is het belangrijkst. Als u dus uw honger stilt met een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen, zonder te overdrijven, bent u waarschijnlijk op de goede weg.

Je blijft wisselen tussen een grote variëteit van voedsel

Eenvoudig gezegd omvat de term voedsel alles van vlees en gevogelte tot groenten en fruit, zuivel, peulvruchten, granen, zeevruchten en bonen. Zij worden ingedeeld naar het aantal calorieën, vetten, koolhydraten, vezels, eiwitten en diverse andere voedingsstoffen die zij bezitten en mogen dus niet worden vermeden of beperkt, tenzij dit medisch noodzakelijk is. Alle soorten en variëteiten van voedsel zijn gezond om te eten. De enige factor van betekenis is het op peil houden van de toereikendheid door af te wisselen tussen een grote verscheidenheid van voedingsmiddelen. Genieten van elke soort voedsel is belangrijk voor de gezondheid. Blijf flexibel en geef op geen enkel moment toe aan overmatig eten. Een soepele eter is een gezonde eter!

Je verhongert niet en je propt jezelf niet vol

Op gezette tijden en in voldoende porties eten is een gezonde gewoonte. Het weerhoudt je ervan om honger te lijden of te veel te eten. Als u dus geen extreme hongerklop ervaart of een overmatig gevulde buik, wordt verwacht dat u vasthoudt aan een gezond eetgedrag.

Je hebt veel energie en je krijgt ook een goede nachtrust

Voedsel voedt ons lichaam om goed te functioneren en is de voornaamste bron van energie. Als u goed en voldoende eet, zult u zich de hele dag energiek voelen. Met aanhoudende energie betekent dit dat u uw lichaam gezonde voeding geeft. Evenzo verstoort een slecht dieet uw slaap. Dit komt doordat u uw lichaam niet in staat stelt de juiste voedingsstoffen op te nemen die naar de hersenen worden gestuurd om de neurotransmitters aan te maken die het nodig heeft om voldoende te kunnen slapen. Als u gezond eet, vervullen uw lichaam en geest dus hun functies in een goed ritme, waardoor u in een goede slaap valt wanneer dat nodig is.

Regelmatigheid in de stoelgang

Hoewel de stoelgang van persoon tot persoon verschilt, is het toch een doeltreffend teken dat aantoont dat u gezond aan het eten bent. Een gemiddeld bezoek aan het toilet, zonder enig ongemak voor uw lichaam, betekent vaak dat uw eetgewoonten goed genoeg zijn. Ons lichaam zendt ons nuttige signalen, wij hoeven alleen maar de boodschap te interpreteren en er op een positieve manier op te reageren.

Je moe voelen

Een voortdurend vermoeid gevoel kan erop wijzen dat u geen gezonde voeding volgt en niet de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt die uw lichaam nodig heeft. Stap over op een gezonde eetgewoonte om de energie terug te krijgen die je mist.

Broos haar en geribbelde nagels

Je hebt misschien wel eens horen zeggen, je bent wat je eet. Dit betekent dat als je een tekort hebt aan de belangrijke voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft, je ongezonde veranderingen in je haar, huid of nagels kunt waarnemen. Slechte voeding kan verschillende negatieve veranderingen in je veroorzaken. Als gevolg daarvan moet u uw eetgewoonten serieus herzien.

Onregelmatige stoelgang

Constipatie treedt op als je niet genoeg vezels binnenkrijgt, die je vindt in volle granen, fruit en groenten. U moet dus weten wat er ontbreekt in uw voeding.

Je krijgt snel blauwe plekken en geneest langzaam.

Als u gemakkelijk blauwe plekken krijgt, tenzij u niet valt of hard tegen een voorwerp stoot, moet u uw vitamine C- of K-inname controleren of heeft uw lichaam misschien een tekort aan eiwitten. Uw voeding speelt een belangrijke rol bij het herstel, de genezing en de bloedstolling. Een gezonde eetgewoonte kan deze tekortkomingen dus geleidelijk verhelpen.

Zwakke immuunrespons

Uw immuunsysteem is in staat allerlei ziekten te bestrijden als het voldoende wordt voorzien van eiwitten en zink, samen met vitamine A, C en E. Als u ongezond eet en de vitale voedingsstoffen mist, is de kans groot dat u snel en gemakkelijk kwalen oploopt. Eet gezond voedsel voor een sterker immuunsysteem.

Het belang van goed kauwen

Spijsvertering

Naast het belang van gezond eten, is ook belangrijk hoe je het eet. Kauwen is het begin van de spijsvertering. In uw mond kauwt u voedsel fijn en mengt u het met speeksel met behulp van uw tanden, kiezen en tong.

Als je niet goed kauwt, mengt het speeksel zich minder met het voedsel. Daardoor worden bepaalde voedingsstoffen minder goed afgebroken, met winderigheid of een opgeblazen gevoel tot gevolg.

Verzadiging

Als je lang en aandachtig kauwt, besteed je langer aan je maaltijd. Dit geeft je hersenen de tijd om een verzadigingshormoon aan te maken. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten vanaf je eerste hap.

Bewaking van uw eetgewoonten

We zijn ons meestal niet bewust van de manier waarop we eten. Eetgewoonten zijn onbewust gedrag. Daarom is bewustmaking een belangrijke eerste stap.

Eetgewoonten hebben dus niet alleen betrekking op de keuze van het voedsel, maar ook op de manier waarop u eet. Eten uit noodzaak, goed kauwen en genieten vergen tegenwoordigheid van geest, discipline en doorzettingsvermogen.

U kunt de monitor Gezonde Levensstijl gebruiken om u deze gewoonten eigen te maken. In de App kunt u een algemene vraag stellen in de Ochtendmeting “Heb ik gezond gegeten?” vervangen door een op verschillende van de volgende vier vragen. “Was het eten dat ik at gezond”, “Kauwde ik mijn eten goed”, “At ik naar behoefte?” en “Genoot ik van mijn eten?”

Als u deze vragen beantwoordt, wordt u zich bewust van het belang van uw gezonde eetgewoonten. Het leert je ook veel over je eigen motivatie om je eetgewoonten duurzaam te veranderen.

Customer Service

Contact

+31 162695378 

customerservice@lifestylemonitors.com

+31 618208407

2022 Lifestyle Monitors. All Rights Reserved